Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close

Nieuws

Nieuws over Vastgoed, Private onroerende leasing, Onroerende leasing en Vastgoedfinanciering
Belastingvriendelijke vastgoedfinanciering voor bedrijfsleiders

Belastingvriendelijke vastgoedfinanciering voor bedrijfsleiders

Aangezien de overheid steeds meer knabbelt aan de fiscale voordelen voor het kopen, bouwen, verbouwen of herfinancieren van een privé- of gemengd onroerend goed, gingen wij op zoek naar een financieringssysteem welke de bestaande fiscale beperkingen achter zich laat en ons leidt naar een nieuw soort vastgoedfinanciering.

Deze financieringstechniek is enkel toepasselijk op privé onroerende goederen of vastgoed met gemengd gebruik (maximum 50% beroeps en minimum 50% privé). Om deze techniek te kunnen toepassen dient u bedrijfsleider te zijn van uw eigen vennootschap (managementvennootschap, patrimoniumvennootschap, artsenvennootschap, …) en een pand in de privé verwerven of herfinancieren.

Nog geen handvol Belgische verzekeringsmaatschappijen reiken hiervoor een oplossing aan via een zogenaamd reconstitutiekrediet met pand op een onderliggende IPT (Individuele Pensioen Toezegging). Bij dit soort financiering sluit de vennootschap een IPT af met als begunstigde haar bestuurder voor een netto kapitaal ten belope van de venale waarde van het onroerend goed in kwestie (marktwaarde op vandaag geschat door een beëdigd schatter van onroerende goederen).

Op basis van deze IPT wordt dan onderliggend een hypothecair bulletkrediet afgesloten tussen de verzekeraar en de bestuurder van de vennootschap. Met de gelden die de bedrijfsleider ontvangt naar aanleiding van het afsluiten van het reconstitutiekrediet kan deze dan in zijn privévermogen een onroerend goed aankopen, bouwen, verbouwen of herfinancieren.

De voordelen van deze financieringstechniek zijn meervoudig:

  • De premies welke de vennootschap betaalt voor de IPT zijn fiscaal aftrekbaar – dus de wedersamenstelling van het kapitaal van de lening levert 20 tot 25% belastingvoordeel op in de vennootschap van de bedrijfsleider
  • De terugbetaling van het kapitaal gebeurt met vennootschapsgelden en niet met privé belaste inkomsten van de bedrijfsleider
  • De bedrijfsleider dient enkel de intresten op het reconstitutiekrediet te betalen

Via deze financieringstechniek is het mogelijk om een privé of gemengd onroerend goed in het privépatrimonium van de bedrijfsleider te verwerven dat door de vennootschap wordt gefinancierd en betaald, en aldaar een belastingvoordeel oplevert aan 20-25%.

Indien u meer wenst te weten te komen over financiële en fiscale vastgoedoptimalisaties aarzel dan niet om vrijblijvend eens langs te komen voor een verkennend gesprek.

 

 

 

 

Back To Top